Kontakt

+49 241 9560-0  Mail

Meetdataportal

 • 40627 Düsseldorf-Unterbach
  Kirche St. Mariä Himmelfahrt

  temperatuur:
  18,2
  °C
  vocht:
  70,1
  %rF
  meeting vaan:
  15:03
  h
 • 31134 Hildesheim
  Michaeliskirche

  temperatuur:
  18,6
  °C
  vocht:
  66,6
  %rF
  meeting vaan:
  15:04
  h
 • 40668 Meerbusch-Lank
  Kirche St. Stephanus

  temperatuur:
  19,3
  °C
  vocht:
  70,1
  %rF
  meeting vaan:
  15:02
  h
 • 52062 Aachen
  DOM

  temperatuur:
  20,1
  °C
  vocht:
  61,1
  %rF
  meeting vaan:
  15:03
  h
 • 50676 Köln
  Krypta Maria im Kapitol

  temperatuur:
  18,9
  °C
  vocht:
  80,1
  %rF
  meeting vaan:
  15:00
  h
 • 66346 Püttlingen-Köllerbach
  ev. Martinskirche

  temperatuur:
  15,8
  °C
  vocht:
  66,3
  %rF
  meeting vaan:
  15:00
  h
 • Kerk sint Huberts in Grosselfingen
  MAHRCALOR® kerkverwarming van 2010
 • Onze lieve vrouw Katedrahle in Trier
  MAHR Verwarmingssysteem in UNESCO wereld culturerfgoed
 • St. Johann te Denking
  MAHR Kerkverwarming van 1978- duurzaam door hoge kwaliteit en goed onderhoud
 • Petri kerk in Lübeck
  MAHR-Actherm® regeltechnik voor de 22.000 m³ grote kerk

Heteluchtverwarming

Opbouw:

Lucht via één of meerder ventilatoren uit de kerk gezogen, gereinigd in een filter, wordt langs warme oppervlakken geleid en weer teruggevoerd in de kerk. Vanzelfsprekend kunnen de installaties worden uitgerust met geluiddempers, brandveiligheidskleppen, etc.

Principieel wordt een onderscheid gemaakt tussen centrale en decentrale heteluchtverwarmingsystemen. Men spreekt van een centrale heteluchtverwarming wanneer de verwarming van de lucht op één locatie plaatsvindt, dus centraal. Bij decentrale heteluchtverwarming geschiedt de verwarming van de lucht op meerdere, verschillende locaties.

De voordelen van deze systemen zijn:

 • Bij beschikbare en intacte (inclusief isolatie) kanalen is dit een heel goedkope technologie, via welke een continue controle van de temperatuur van de gebouwschil mogelijk is en dus bescherming kan worden geboden tegen condensatie.
 • In ieder geval is er sprake van een uitstekende en snelle regelbaarheid
 • Aanpassing van de installatietechniek aan de warmtebehoefte zorgt voor een gedefinieerde luchttemperatuur op een bepaald tijdstip.
 • Door filtersystemen is er een zinvolle bijdrage aan het schoon houden van de kerk
 • Afhankelijk van de apparatuur zorgen voor heteluchtverwarmingen, ook voor de mogelijkheid om bijvoorbeeld in de zomer of na een drukbezochte mis met buitenlucht te luchten.

 

Nadelen van het systeem:

 • Afhankelijk van het systeem kan sprake zijn van hogere investeringskosten dan bij andere verwarmingssystemen.
 • De filtering levert een belangrijke bijdrage aan het schoonhouden van het kerkinterieur, maar er moet echter een om de 4 tot 6 weken een reiniging van het filter plaatsvinden. Dus hogere onderhoudskosten voor de beheerder.


Steeds weer worden door de fabrikanten van andere systemen oude vooroordelen aangehaald over heteluchtverwarming. Voor de volledigheid vermelden we een paar van hen en geven daarbij de feitelijke bewijzen.

Vooroordeel:
„Door zo'n ventilator wordt er alleen maar stof en vuil verder in de kerkruimte verspreid“

Antwoord:
Fout! De natuurlijke bewegingen in de lucht die in de loop van een jaar in een kerk (verwarmd of onverwarmd) plaatsvinden, zijn een veelvoud van luchtbeweging veroorzaakt door luchtverwarming. Bij deskundige projectering en schone uitvoering heteluchtverwarming, is er alleen net boven een heteluchtrooster sprake van een duidelijk merkbaar luchtbeweging. Als er tegelijkertijd gekeken wordt welke hoeveelhedenstof en vuil door een ordentelijke filterinstallatie uit de lucht gefilterd worden dan kan gesteld worden dat dankzij de aanwezigheid van luchtverwarming met filtering, er duidelijk minder stof en vuil circuleren als zonder een dergelijke verwarming.

Vooroordeel:
Door heteluchtverwarming worden extreem hoge temperatuurlagen in de kerk gegenereerd.

Antwoord:
Fout! Dit vooroordeel is gebaseerd op de zeer vroege heteluchtverwarmingsinstallaties (na de Tweede Wereldoorlog) die met een ongeregelde toevoerluchttemperatuur werkten en slechts rompkanaalinstallatie (en slechts één warmterooster/ De huidige systemen met een vertakt kanaalsysteem of zelfs decentrale heteluchtverwarmng met moderne besturingstechnologie, die het temperatuurverschil tussen plafond en vloer duidelijk reduceren..

In het kader van een Europees onderzoek werden in 2004 metingen uitgevoerd op door ons geïnstalleerde een Mahrcalor®-verwarmingsinstallatie en daarbij kon opnieuw worden aangetoond dat vroegere verklaringen van 15 tot 20 °C bij heteluchtverwarmingen tot het rijk der fabelen behoren, en dat ze dus volkomen foutief zijn. Wat daadwerkelijk gemeten werd waren temperatuurverschillen van slechts 1 tot 2 °C, en dat bij een plafondhoogte van 15m! Dit kleine temperatuursverschil werd ook gevonden in de St. Michaelskerk in Hildesheim, waarin een verwarming van Mahr staat opgesteld. Een neutraal rapport uit 2009 bevestigde dat zich in de 16 meter hoge ruimte slechts één temperatuurgelaagdheid bevindt van minder dan 1,5 K, een uitstekende waarde.

Vooroordeel:
Door heteluchtverwarming loopt het interieur gevaar en is in gevaar en wordt het orgel "verstookt"

Antwoord:
Fout! Dit gevaar wordt bij een verstandige projectering vermeden. Het vooroordeel ontstond omdat vroeger verwarmingssystemen werden uitgevoerd waarbij bijvoorbeeld de heteluchtstroom direct op hygroscopische materialen (hout, canvas, leder, enz.) voorbij kon stromen en dat provoceerde daar zwel- en krimpprocessen die tot schade hebben geleid.

Een onverstandig tot hoge temperaturen verwarmen van het kerkinterieur heeft vaak vanwege de daarmee samenhangende reductie van de relatieve luchtvochtigheid geleid tot schade aan interieurvoorwerpen. Onze huidige regeltechnieken zijn vanzelfsprekend in staat om dergelijke fouten te voorkomen.