• Kerk sint Huberts in Grosselfingen
  MAHRCALOR® kerkverwarming van 2010
 • Onze lieve vrouw Katedrahle in Trier
  MAHR Verwarmingssysteem in UNESCO wereld culturerfgoed
 • St. Johann te Denking
  MAHR Kerkverwarming van 1978- duurzaam door hoge kwaliteit en goed onderhoud
 • Petri kerk in Lübeck
  MAHR-Actherm® regeltechnik voor de 22.000 m³ grote kerk

Vloerverwarming

Structuur van het systeem:

Op de betonnen onderlaag wordt eerst warmte-isolatie aangebracht, om warmteverliezen naar de bodem te reduceren. Onder isolatie wordt meestal een dampkering (gewoonlijk een kunststof folie) aangebracht waarop de isolatie dan de eigenlijke vloerverwarming gelegd wordt. Deze kunnen worden geïnstalleerd voor warm water, als voor vloerverwarming met warme lucht. Ook een vloerverwarming op basis van elektrische weerstanddraden is denkbaar. Watervoerende buizen kunnen zowel koperen als kunststof leidingen worden geïnstalleerd. Boven de eigenlijke vloerverwarming wordt dan een vloerbepleistering aangebracht waarover de uiteindelijke vloer gelegd wordt.

De voordelen van deze systemen zijn:

 • De iets grotere temperatuursensatie van de kerkbezoeker door thermische straling.
 • Het ontbreken van een roostervlakken in de vloer.

Ook hebben wij hebben vele vloerverwarmingsystemen in kerken aangelegd, maar bijna nooit als enige verwarming, en altijd in combinatie met een verwarmingssysteem dat in staat is, de oppervlaktetemperatuur van de kamer en inrichting boven het dauwpunt vast te houden. (Het dauwpunt is de temperatuur waarbij bij een bepaalde vochtigheidsgraad, de vochtige lucht zoals op een venster in de badkamer neerslaat)

Nadelen van het systeem:

 • Vaak gebrek aan verwarmingscapaciteit en daardoor gebrek aan vermogen om alle wanden en plafonds boven het dauwpunt te houden.
 • De warmtebehoefte van een kerk is een systeemonafhankelijke eigenschap van het bouwwerk die door alleen een vloerverwarming meestal niet afgedekt kan worden. Volgens onze ervaring is vloerverwarming in staat om slechts 35 tot 50% van de berekende warmtebehoefte te dekken. Bijgevolg is gewoonlijk een aanvullend verwarmingssysteem nodig.
 • Men hoort vaak dat de temperatuur in een ruimte met vloerverwarming is veel beter omdat het alleen wordt verhit waar de mensen zijn en het plafond op hetzelfde moment koel blijft. Fysiek is dat echter nauwelijks mogelijk omdat de warme lucht altijd lichter is dan koude lucht en de verwarmde lucht boven de grond naar het plafond zal stijgen. Gevolg van deze temperatuuruitwisseling is vaak een aantal significante bewegingen in de lucht, die worden waargenomen als een onaangename tocht.
 • Deze opstijgende lucht, die zeer vochtig kan zijn als gevolg van bijvoorbeeld besneeuwde kleding komt in kerken met vloerverwarming vaak terecht bij koude wand- en plafondoppervlakken, waar het vocht condenseert en daar tot versterkte hechting van vuil leidt. De foto hiernaast van een kerk met vloerverwarming toont een duidelijke illustratie van warmtebruggen en illustreert deze samenhang heel duidelijk. Binnen het bereik van de schoorsteen daarachter is het wandoppervlak duidelijk warmer en vuilaanhechting is bijgevolg ook aanzienlijk lager.


CONCLUSIE

Een overal boven het dauwpunt liggende gebouwschil blijft veel langer schoon - want droog - renovatiecycli kunnen daardoor aanzienlijk worden verlengd.

 • De regelbaarheid van vloerverwarming is zeer beperkt en traag. Eenmaal in de vloer opgeslagen warmte blijft dan in de ruimte terechtkomen, ook wanneer het niet meer nodig is. Omgekeerd passeren soms enkele uren voordat het opwarmen van de gehele vloer is heeft plaatsgevonden en werkzaam is in de kerk.
 • Voor de installatie van een vloerverwarmingssysteem moet altijd de gehele vloer worden vervangen. Indien dit voorzien is, bijvoorbeeld als onderdeel van een grote renovatie, dan kan de installatie van vloerverwarming als bijverwarming gerechtvaardigd zijn. Het vernieuwen van een intacte vloer, alleen om vloerverwarming in te bouwen vinden wij vanuit een kostenperspectief twijfelachtig.